• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • У Бердичеві експерти з доступності ділилися досвідом створення інклюзивного суспільства

У Бердичеві експерти з доступності ділилися досвідом створення інклюзивного суспільства

2017-03-16

/Files/images/5.jpg

Прагнеш створити у місті інклюзивне середовище? Бажаєш, аби місто стало по-справжньому доступним для людей з інвалідністю? Мусиш не лише заявити про себе, але й чітко знати, чого хочеш, переймати успішний досвід, вчитися. Вони твердо переконані у цьому і мають взаємне розуміння потрібності подібного спілкування – представники громадських організацій людей з інвалідністю з Бердичева та їхні колеги з Житомира.

У Бердичеві експерти з доступності ділилися досвідом створення інклюзивного суспільстваУ Бердичеві експерти з доступності ділилися досвідом створення інклюзивного суспільстваУ Бердичеві експерти з доступності ділилися досвідом створення інклюзивного суспільстваУ Бердичеві експерти з доступності ділилися досвідом створення інклюзивного суспільстваУ Бердичеві експерти з доступності ділилися досвідом створення інклюзивного суспільства

До молодіжного центру «М-Формація», що на Вінницькій, 10, останні – керівники й експерти з доступності організації «Молодь. Жінка. Сім’я.» завітали якраз із цією метою – розповісти про те, що робиться в обласному центрі задля того, аби враховувався чинник під назвою «людина з обмеженими фізичними можливостями».

Не вчив, зокрема, тому, пригадує пані Неля, що, припустимо, понизити бордюр чи передбачити трохи ширші двері, чи не облаштовувати поріжок – то таке, що не вимагає значних капіталовкладень. Нині колишня депутат Неля Ковалюк може сміливо заявити: кошти є – просто треба вміти ефективно використовувати місцевий бюджет і прагнути прискіпливо розглянути ту чи іншу проблему.

Депутат міськради, котрий, зі слів пані Нелі, може виступати лобістом інтересів спільноти з інвалідністю, – це Юрій Яремчук: саме на його запрошення відгукнулися житомиряни. А також представники інших громадських організацій Бердичева та посадовці міськвиконкому. Свого часу, розповідає, він починав з того, що невтомно заявляв: він та подібні йому люди у місті є.

Час декларування минув, і зараз він намагається об’єднати навколо себе колег з УТОС, УТОГ, «Насіння надії», «Кармелю» й решти організацій з тим, аби головні умови існування інклюзії втілювалися у Бердичеві насправді та якісно. І зробити це, переконаний, реально.

У найближчих планах пана Юрія – здійснити спільний із владою аудит міста на предмет доступності для таких, як він. Потім будуть викладені спільні рекомендації – від людей на візках, незрячих, з поганих слухом тощо. І для цього якраз і потрібні подібні зустрічі.

Насправді, ділиться Юрій Яремчук, житомиряни зізнаються, що проблем із доступністю у них не менше, аніж у Бердичеві. А то і більше у деяких сферах життя. Гостей ось, каже, вразив інклюзивний дитячий ігровий майданчик біля міськвиконкому.

Робота з перетворення міста на доступне середовище – річ більш ніж серйозна, визнає заступник міського голови Валентина Адаменко, і вона не здатна обмежитися ані одним місяцем, ані навіть одним-двома роками. У Бердичеві, заявляє, міська влада хоче бачити інклюзію.

За головний принцип своєї участі у створенні інклюзії, зазначила Валентина Адаменко, міська влада взяла слова того самого Юрія Яремчука – «Не треба нічого робити ДЛЯ нас БЕЗ нас».

Один із пунктів Декларації людини з інвалідністю гласить: «Дізнайтеся про мене трохи більше. Ми можемо стати друзями». Зустріч в «М-Формації» мала, з-поміж інших, і «дружній» ефект. Їх стало більше, а значить, хочеться вірити, проблемі жити залишилося менше.

Видео: www.youtube.com/watch?v=Vp_Izj8Q_Yw

Автор: Олександр Єжель

Камера: Юрій Гавриш

Кiлькiсть переглядiв: 331