Осінні барви поезії

2014-10-23

/Files/photogallery/808/1325265.jpg

Цього року природа дарує нам напрочуд теплу і лагідну осінь, так наче бажає, аби ми насолодилися цим прекрасним мальовничим вернісажем. Тому так тішать око яскраві золото-багряні краєвиди із останніми штрихами минулого літа.

Саме в таку прекрасну пору у двох громадських бердичівських організацій: інвалідів-візочників «Стимул» та «Насіння Надії» виникла ідея влаштовувати щорічний вечір відпочинку «Осінні барви». І це не просто розвага, а й дуже корисний і потрібний захід, бо дає привід людям з особливими потребами зібратися разом, поспілкуватися. А головне, врешті можна облишити тісні, обридлі стіни своєї оселі і відпочити душею, у колі друзів.

Та щоразу такий вечір відпочинку має якусь свою особливу родзинку. «Осінні барви – 2014» запам’яталися учасникам заходу літературною світлицею під назвою «Хай оспівують вірші екологію душі». Свою поезію дарували слухачам автори з Бердичівщини, Вінниці, Тернопільщини і всі вони не просто майстри слова – це люди, котрим поезія замінила цілий світ, тай світ, що здавна названий білим, для багатьох із них потьмянів, або ж згаснув зовсім. Проте вони доводять всім, що навіть в темряві, життя триває і воно, незважаючи ні на що, прекрасне.

/Files/photogallery/808/DSCN3721.jpg

Одним із таких чуттєвих гранословів є Сергій Леонідович Блазюк гість із Тернопільщини, котрий неодноразово був учасником різних конкурсів та фестивалів творчо обдарованих людей, а в 2013 році став призером одразу двох міжнародних фестивалів «Азовські вітрила» в місті Бердянську та в творчому конкурсі, що відбувався у Вітебську у номінаціях «Слово» і «Народна пісня». Чоловік живе наосліп, проте серце його, бачить красу світу краще ніж будь хто із зрячих.

Учасникам літературної світлиці пан Сергій подарував кілька своїх поезій та виконав пісню «Вставаймо браття, Українці». А вихованці центру «Насіння Надії» влаштували для автора маленький сюрприз і зачитали 3 нові віршика із його дитячих поезій. Це було дуже зворушливо, адже дітки, що мають важкі хвороби, не зважаючи на всі труднощі, намагалися чисто і чітко вимовляти кожне слово і звук, аби передати настрій і вірні інтонації віршів.

/Files/photogallery/808/552654.jpg

Також цього дня до центру «На рівних» навідалась Людмила Дворніцька, поетеса з Вінничини, котра теж має неабиякі творчі здобутки у царині слова. Жінка є переможцем фестивалю «На крилах натхнення» і І туру читацького огляду в системі УТОС 2014 року.

Учасникам вечора вона подарувала цикл поезій «Пори року», ніжна, чутлива лірика, перенесла слухачів у прекрасний, неповторний світ природи. Важко було навіть уявити, що пані Людмила вже багато років не бачить усієї цієї краси, оскільки зовсім втратила зір. Та, у віршованих рядках, наче у давніх спогадах оживають всі красоти природного світу.

Крім віршування є ще такий вид мистецтва, як декламація і художнє читання поезії, цю нішу обрав для себе Владислав Чепіль, в літературній світлиці у його виконанні прозвучала поезія живого класика української літератури Ліни Костенко «Крила».

Проте, наше життя було б не повним, без чарівливих звуків музики і краси пісень, тож і на цьому вечорі відпочинку, поезія перепліталась із музичними номерами. Справжньою окрасою заходу став виступ оркестру «Веселі дзвіночки», його музикантами є вихованці центру для неповносправних дітей «Насіння Надії» під керівництвом Світлани Мазурець.

Свій музичний дарунок учасникам заходу підготували гості із Бердичівської організації УТОС. Ціла низка пісень у їхньому виконанні була прийнята щирими, вдячними оплесками. Свої вірші, багато з яких покладені на музику, виконав добрий друг і помічник центру «На рівних» Богдан Водинюк. /Files/photogallery/808/DSCN3734.jpg

А який же відпочинок без гумору, жартів і сміху. Порцію позитиву вніс у творче спілкування член ГО «Стимул» Сергій Бондарчук, котрий зачитав кілька гуморесок Павла Глазового, чим потішив та розвеселив усіх присутніх.

Не бракувало цього вечора і просто добрих побажань, так до присутніх звернувся настоятель греко-католицької церкви отець Іван. Він щиро зізнався, що вражений силою духу, людей, котрі, не зважаючи на всі труднощі і життєві перипетії, не втрачають доброго гумору, творять, надихають і спонукають інших на добрі справи./Files/photogallery/808/1.jpg

А ще отець зазначив, що цього вечора, він побачив, чим насправді є любов. Про це не можна прочитати у великих багатотомних філософських трактатах, цього не вчать розумні підручники – любов живе у серцях світлих, добрих, обдарованих людей.

Також до слова був запрошений помічник народного депутата Володимир В’ячеславович Пономарчук, котрий зазначив, що народний депутат Анжеліка Лабунська та благодійна організація «ЛАВ» завжди підтримують центр реабілітації «На рівних» в усіх його добрих починаннях.

Варто зазначити, що цього року, вперше вечір відпочинку відбувається у оновленій великій залі Центру, котрий відремонтували завдяки проекту «Independent Life, його розробили та допомогли втілити в життя МБФ «Планета Взаємодопомоги» і особисто Ірина Чорнобривець. Тому отримувати вітання від цієї людини було особливо приємно, адже за роки реалізації проекту Ірина Іванівна стала не просто добрим другом, а майже рідною людиною для багатьох учасників цієї спільноти.

Під кінець офіційної частини вечора директор центру соціокультурної та активної фізичної реабілітації «На рівних» Юрій Яремчук подякував всім присутнім за чудовий відпочинок, тепле, дружнє спілкування і закликав не бути байдужим до життя громадської організацій і бути його активним учасником. Бо насправді так хочеться, щоб Центр по-справжньому став другим домом, для всіх, під чиї потреби власне і був створений.

А завершився цей прекрасний захід неформальним спілкуванням за чашкою ароматної кави.

Ольга Мельник

В разі передруку матеріалу, просимо вказувати посилання на сайт організації http://berdychiv-nasinnia-nadii.edukit.zt.ua/

Кiлькiсть переглядiв: 323