• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Збірна регбі на візках - активні учасники проекту.

Збірна регбі на візках - активні учасники проекту.

2014-04-28

Палац спорту «ЛАВ» нещодавно на кілька днів перетворився на тренувальну базу, де свою майстерність відточувала збірна команда України з регбі на візках. Неодноразові учасники міжнародних чемпіонатів в Італії, Німеччині і Польщі, раніше спортсмени тренувалися на паралімпійській базі в Євпаторії. Але через останні події у Криму, фактично, лишилися без місця для зборів.

Руку допомоги регбістам простягнули бердичівляни – громадська організація «Стимул», об’єднання «Самопоміч», Міжнародний благодійний фонд «Планета взаємодопомоги», місцева влада та благодійний фонд «ЛАВ», завдяки якому спортсмени три дні відшліфовували свої уміння перед змаганнями у Польщі.

Юрій Яремчук, голова БМГО інвалідів-візочників «Стимул»: «Надають нам можливість безкоштовно проводити тренування, за що ми дуже вдячні. Тут чудові умови, швидко обладнали пандус».

Олексій Чабанов, учасник збірної команди з регбі на візках: «На местах, в своих регионах, у нас нет возможности тренироваться. Этот вид спорта никак не финансируется, атрибутика (коляски) стоит дорого. Но, благодаря добрым людям и нашему «братству», мы выходим из положения, находим деньги на поездки, находим такие места – еще раз спасибо Бердичеву».

Команда з регбі на візках існує вже 4 роки, об’єднує спортсменів з Білої Церкви, Запоріжжя, Рівного, Тернополя, Івано-Франківська тощо. Сама гра у виконанні людей з інвалідністю поєднує елементи баскетболу, волейболу та хокею. Для гри у неї потрібні спеціальні візки.

Спорт, кажуть спортсмени, як ніщо інше, загартовує волю, силу духу та прагнення до перемог, у першу чергу, над самим собою. Щоб не трапилось, людина не має права опускати рук. А якщо є бажання, то і можливості знайдуться. Тим паче, як переконались регбісти, світ не без добрих людей.

Олексій Чабанов, учасник збірної команди з регбі на візках: «После увиденной красоты, предоставленной бердичевскими властями и волонтерами, мы очень хотели бы, чтоб нам пошли навстречу еще раз. И сделали здесь если не сборочный центр, то хотя бы стартовую базу, чтобы отсюда мы могли ездить за границу. Лучших условий и придумать нельзя».

В’ячеслав Пономарчук, помічник народного депутата України А.Лабунської: «Зразу відгукнулися, надали спортивну залу, щоб вони могли потренуватися та показати бердичівлянам, що люди з інвалідністю можуть мати повноцінне життя. Це люди-оптимісти і дуже мужні. Анжеліка Вікторівна просила передавати їм вітання та запевнити, що благодійний фонд допомагатиме і надалі. У майбутньому, можливо, ми зробимо тут перебудови, щоб покращити умови для людей з інвалідністю».

Надивившись на своїх «колег», бердичівські візочники теж замислились над заняттями спортом. Тож разом із своїми гостями «маршем незалежного життя» дістались від нещодавно відкритого центру «На рівних», що на Богунській, до площі Центральної. Одночасно, кажуть, перевірили місто на доступність для таких людей, як вони. Резюмують, що заїхати на візках вдалось не на всі тротуари, чого не скажеш про головний бердичівський майдан. Він, резюмують, насправді доступний для усіх.

А прикладом цьому стали показові виступи за участю візочників та бажаючих городян. Спочатку усі зіграли у гру «Боча», а потім подивились на своєрідний слалом на інвалідних візках, провести який допоміг міський центр «Спорт для всіх».

Учасникам належало чимшвидше подолати перешкоди, не втративши при цьому рівноваги. Не обійшлось і без падіння, правда, цілком спланованого. На такий крок візочники пішли для того, щоб розказати бердичівлянам, як правильно діяти у подібній ситуації.

Змагання закінчились, і, певно, кожен, хто був на них присутній, зробив для себе висновки. Глядачі подивувалися майстерності людей на візках. Ті, у свою чергу, відчули себе повноцінними та активними, довівши усім, що інвалідність – не привід відмовлятися від радощів життя.

Автор: Інна Плесна

Камера: Віталій Сінєльніков

Відео

Кiлькiсть переглядiв: 228