• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 5 Травня - День боротьби за права людей з інвалідністю

5 Травня - День боротьби за права людей з інвалідністю

2014-05-04

/Files/images/02%2d174113.jpg

Цей день покликаний звернути увагу людей на проблеми , пов'язані із захистом прав людей з обмеженими можливостями , адже очевидно , що їх право на працевлаштування , доступну інфраструктуру , доступну освіту дуже часто не дотримується навіть в економічно розвинених країнах , не кажучи вже про країни , що розвиваються .

Свій початок історія « міжнародного дня боротьби за права інвалідів» бере 5 травня 1992 року.

Того дня люди з обмеженими можливостями з сімнадцяти країн , одночасно провели перший загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації інвалідів .

З того часу подібні заходи проводяться кожне 5 травня регулярно , в тому числі і в Україні .

В Україні практично завжди говорять - інваліди. На Заході - люди з обмеженими можливостями здоров'я .

По суті - одне і те ж , але , як вважають борці за права інвалідів , в нашій країні інваліди - одна з найбільш слабозащіщенних категорій населення.

Жодна категорія громадян не повинна залишитися без уваги влади . Незалежно від національності , релігії , майнового стану , стану здоров'я.

Лише в 45 країнах світу існують закони проти дискримінації людей з обмеженими можливостями. Україна - в їх числі.

80 % інвалідів в Україні - це люди працездатного віку. За словами голови Комітету ВР з питань охорони здоров'я Тетяни Бахтєєвої , в Україні - більше 2,8 млн людей мають статус інваліда.

« Це становить 6,1 % від загальної чисельності населення. На жаль , кількість інвалідів у нашій країні щороку зростає. Майже 80 % інвалідів в Україні - це люди працездатного віку » , - зазначила Бахтєєва.

За її словами , на 1 січня 2013 питома вага осіб, які мають I групу інвалідності , склала 10,7 % ( 298,2 тис. осіб) , II групу - 37,8 % ( 1 054,4 тис осіб ) , III групу - 45,5 % ( 1 268,5 тис. осіб).

« Найпоширенішими хворобами , які призводять до інвалідності , є хвороби системи кровообігу ( 24,4 %) , новоутворення ( 20 %) , хвороби кістково- м'язової системи ( 11,1 %) , хвороби очей ( 3 , 7 %) , ендокринні хвороби , розлади харчування та порушення обміну речовин ( 4,2 %) » , - сказала Бахтєєва.

За словами медика , значну частку в структурі осіб з інвалідністю складають діти - більш 167 тис. ( 2 % від усього дитячого населення).

«Серед причин інвалідності у дітей на I місці - вроджені аномалії , деформації та хромосомні порушення - 30 %, на II - хвороби центральної нервової системи - 17,9 %, на III - розлади психіки та поведінки - 13,9 %. У віковій структурі дітей- інвалідів основну групу складають діти шкільного віку від 7 до 14 років - більше 49 %, на другому місці - діти у віці від 15 до 17 років - більше 23,7 %, на третьому - діти від 3 до 6 років - близько 20 % » , - сказала Бахтєєва.

Водночас , за неофіційними підрахунками , 15 % населення України мають певну ступінь інвалідності.

" Відповідно до існуючої статистики та класифікації в Україні проживає 2,6 млн осіб з інвалідністю. Однак , якщо дотримуватися міжнародних класифікацій , то таку кількість людей з інвалідністю значно вища, оскільки інвалідність може бути тимчасовою , необов'язково вродженою чи набутою. Тому , за нашими підрахунками , інвалідність можуть мати до 15 % українців " , - повідомила начальник відділу Національної асамблеї інвалідів України Лариса Байда.

Крім цього , згідно з оцінками експертів ВООЗ , зараз у світі у одного з десяти чоловік є одне або кілька функціональних порушень , які стають причиною інвалідності. 35 % осіб у віці 60 років мають стійкі функціональні порушення, що перешкоджають їм здійснювати звичайні соціальні функції . У віці 70 років цей показник зростає до 50 % , а в 80 років порушення мають 100 % осіб.

Інвалідність як соціальне явище притаманна кожній державі . На сьогодні рівень інвалідизації жителів планети складає більше мільярда чоловік або 15 %.

Тим часом у Євросоюзі відзначають , що в Україні у з обмеженими можливостями є чималі проблеми. Так , єврокомісар з прав людини Томас Хаммарберг не раз заявляв про те , що в Україні порушуються права інвалідів .

Проблема , головним чином , полягає у відсутності спеціального устаткування, що дозволяє людям з обмеженими можливостями пересуватися і вести повноцінний спосіб життя. І якщо в країнах ЄС давно працюють спеціальні правила і норми проектування , без яких жодна споруда не береться муніципальною владою , то в Україні ці правила забудовники , судячи з усього , успішно обходять .

« Скільки разів не намагався уточнити покладену висоту бровок в місті - мені ніхто не відповів. У Німеччині , наприклад, це , здається , щось не більше 15-20 см , а у нас - «все для вас». На деякі бордюри не можуть піднятися здорові люди , не кажучи вже про людей на візках » , - скаржиться Костянтин Корейка , житель Києва і інвалід 1 -ї групи .

«Сьогодні інваліди в повній ізоляції. Немає нічого такого , за що можна похвалити владу , - нарікає глава громадської організації Центр реабілітації інвалідів- спинальників "Відродження АРС" Іван Марусевич . Єдине , що можна назвати позитивним - це поява автобусів і тролейбусів з низькою підлогою. Але знову-таки дістатися до такого транспортного засобу у інвалідів -колясочників практично немає можливості ».

Інваліди по зору теж не можуть пересуватися без сторонньої допомоги - небезпека підстерігає їх на кожному кроці. Так , наприклад , у Києві не так багато перехресть , обладнаних пристроями звукових сигналів ( та й ті не завжди справні ) , підходи до станцій метро завантажені торговими павільйонами , а платформи " підземки" без виступаючих обмежувальних ліній можуть стати платформами відправлення на той світ.

«Якщо програма" Безбар'єрне середовище " слабенько виконується для колясочників , то для сліпих її і зовсім ніхто навіть не намагається виконувати , - говорить голова управління київської міської організації УТОС Василь Шупик . Розумієте , пандус , який робиться для інвалідів- спинальників , ще більша перешкода для сліпих (у Києві їх близько 3 тис. осіб) , ніж сходинки. Для інвалідів по зору в місті майже нічого не зроблено. 5-6 звукових світлофорів на такий мегаполіс , як Київ , - це не вирішення проблеми. Одна з найболючіших проблем для сліпих - сісти в потрібний транспорт , адже номери маршруту вони не бачать. Керівництво Товариства , за словами пана Шупика , пропонувало міській владі ввести в дію спеціальні пристрої на громадському транспорті , щоб під'їжджаючи до зупинки , автобус - тролейбус повідомляв свій номер . Не менш необхідні і звукові маячки над входами в метро , магазин , аптеку , пошту , які видавали б ту чи іншу мелодію , і сліпому , таким чином , було б простіше орієнтуватися в просторі ».

Деякі зрушення щодо полегшення життя незрячим , за словами Шупика , є хіба що в київському метрополітені. Так , зараз інваліда по зору 1 -ї групи може безкоштовно супроводжувати родич або знайомий . Якщо ж сліпий їде один , то його зустрічає контролер , садить на ескалатор , внизу його проводжають до першого вагону , садять в нього , питаючи , на яку станцію потрібно, і там його теж зустрічають і супроводжують на ескалатор - словом , виводять з "підземки" .

Проблематична і ситуація з під'їздами до різним установам . Більшість банків , в яких не будемо забувати , інваліди отримують пенсії , також не обладнані під'їзними комплексами. «Все відносно нові станції метрополітену , такі як" Деміївська " , " Голосіївська " , " Васильківська " , " Бориспільська " , " Вирлиця "оснащені всіма допоміжними пристроями для інвалідів на колясках . На інших станціях також плануються модернізації , які допомагатимуть людям з обмеженими можливостями. Часто проблема виникає від того , що це суперечить архітектурним планам станції ; однак ми обов'язково оснастимо всі станції необхідними приладами для людей , що мають інвалідність » , - заявили в прес- службі Київського метрополітену.

Експерти відзначають , що українцям варто прислухатися до людей з обмеженими можливостями. Так , політолог Віктор Небоженко зазначає: « Захід дуже серйозно ставиться до людей з обмеженими здібностями. Тому якщо Україна дійсно зробила якісь прогресивні кроки , для того щоб облаштувати , хоч якось полегшити життя людям з ущемленими можливостями , тобто інвалідам , то це тільки треба вітати , і це говорить про те , що наша країна ще не так безнадійно впала в своєму розвитку. Проблема полягає в тому , що , як правило , асоціація з інвалідом , у загальних рисах , це зазвичай асоціація з людиною з незаповненою трудовою активністю і з людиною бідним. Вони , як правило , бідні » .

«У нас поки немає і культури багатства. Багаті люди - це дуже огидне видовище в Україні , на жаль . Так , малинових піджаків немає , але дивитися на дуже багатої людини дуже неприємно в естетичному плані. І немає культури бідності. А інваліди входять саме в цю групу людей - з невеликими заробітками і з обмеженим способом життя. Тому для України це проблема: як освоїти європейські стандарти уважного ставлення до інвалідів . А з іншого боку , треба розуміти , що люди з обмеженими можливостями потрапляють до групи навіть не середнього класу , а бідних. А в Україні до бідних відносяться погано » , - зазначає політолог.

Тим часом з початку року в Україні працевлаштовано понад 12 тис. людей з особливими потребами та в цілому сьогодні працюють майже 740 тис. таких людей. У пакеті заходів щодо посилення соціального захисту населення , розробленому Мінсоцполітики , працевлаштування найбільш вразливих категорій громадян займає одне з перших місць.

У той же час фахівці відзначають недостатню роботу органів соціального захисту з інформування людей з особливими потребами. «Люди часто просто не знають про можливість пройти професійну реабілітацію та навчання і , як наслідок , отримати роботу. На жаль , підхід «за інвалідами ніхто бігати не буде» поки що має місце » , - заявляють у Мінсоцполітики.

Ми їх не бачимо , але вони є і вони наші сучасники !

Ні в одному місті нашої країни немає системи доступного громадського транспорту та інфраструктури.

Кiлькiсть переглядiв: 486