Досвід Донеччини

2013-11-27

/Files/images/IMAG0477.jpg

Донеччина має стати всеукраїнським лідером щодо створення безперешкодного середовища для маломобільних груп населення

На цьому наголосив заступник голови Донецької облдержадміністрації Валерій ЛУКАШЕНКО в ході засідання регіонального комітету доступності, що відбулося 21 литопада в Міжнародному аеропорту Донецьк ім. Сергія Прокоф'єва.

Відповідне завдання, повідомив віце-губернатор, поставив глава регіону Андрій ШИШАЦЬКИЙ.

Основну увагу в ході засідання було приділено питанню забезпечення елементами доступності для маломобільних груп населення об'єктів транспортної інфраструктури.

Зокрема, в ході засідання виконавчий директор донецького аеропорту Олександр ЧЕРЕПАНОВ доповів про роботу із забезпечення елементами доступності, що проведена на головному аеровокзалі Донбасу. Було зазначено, що сьогодні в новому терміналі аеропорту функціонує комфортна зала очікування для людей з обмеженими фізичними можливостями. Також задля зручного пересування маломобільних груп населення будівля аеропорту обладнана спеціальним амбуліфтом, а доставка пасажирів до місця прибуття літаків здійснюється автобусами, що обладнані пандусами.

Виконавчий директор аеропорту підкреслив, що найближчим часом увесь обслуговуючий персонал пройде спеціальне навчання щодо надання послуг пасажирам-інвалідам.

В свою чергу головний інженер пасажирської служби Донецької залізниці Ігор БЄЛОУСОВ доповів про роботу залізничників в даному напрямку, зазначивши, що протягом десяти місяців цього року підприємством трьома спеціальними вагонами перевезено 241 пасажира з обмеженими фізичними можливостями. Також, за словами залізничника, на всіх вокзальних комплексах Донецької залізниці проводиться робота зі створення безперешкодного середовища для інвалідів з урахуванням пропозицій та побажань маломобільних груп населення.

З інформацією щодо проведення конкурсів відносно перевезення пасажирів на міських, приміських та міжміських внутрішньообласних автобусних маршрутах виступив заступник начальника управління розвитку транспортної інфраструктури департаменту розвитку базових галузей промисловості облдержадміністрації Олександр МАМОНТОВ.

За його інформацією протягом останніх двох років департаментом укладено 51 договір з транспортними підприємствами на перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Такі перевізники, зокрема, сьогодні працюють на маршрутах Макіївка – Донецьк, Маріуполь – Мангуш, Маріуполь – Ялта, Мар'їнка – Донецьк тощо.

Стан забезпечення елементами доступності автовокзалів і автостанцій став темою доповіді головного інженера ТОВ «ДОПАС-Схід» Сергія ГАВРЮЩЕНКА. Він зазначив, що, зокрема, в поточному році ведеться розробка проекту реконструкції автовокзалу «Південний» в Донецьку в якому будуть враховані і питання доступності інвалідів.

За пропозицією Валерія ЛУКАШЕНКА, з метою більш якісної роботи в даному напрямі, до розробки проекту мають долучитися і представники громадських організацій інвалідів.

Про стан виконання регіональної програми зі створення безперешкодного середовища для маломобільних груп населення «Безбар'єрна Донеччина» за результатами 9 місяців цього року доповів начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації – головний архітектор області Володимир КУЗЬМЕНКО.

Зокрема, він зазначив, що протягом цього року елементами доступності було обладнано 387 об'єктів соціальної інфраструктури регіону.

За результатами засідання усі пропозиції, щодо вдосконалення роботи із забезпечення елементами доступності об'єктів соціальної інфраструктури, які були озвучені членами міських та районних комітетів доступності, внесено до протоколу засідання. Їх виконання буде розглянуто на черговому засіданні регіонального комітету, що відбудеться на початку наступного року.

Донецька ОДА

Кiлькiсть переглядiв: 251