Перші кроки до подолання БОРДЮРІВ або пересування з ПЕРЕШКОДАМИ

На думку Голови громадської організації інвалідів - візочників "Стимул" Юрія Яремчука, людям з обмеженими фізичними можливостями в Бердичеві все ще складно /Files/images/bordyur_bum_novyy_razmer 2.jpgпересуватися вулицями.

Доставляють незручності пішохідні переходи з високими бордюрами . Крім того, не завжди є можливість потрапити в тей чи інший заклад через відсутність пандусів , повідомляє прессекретар проекту INDEPENDENT LIFE - зусилля обмежених у русі за змістовне и повноцінне життя.

Однією з основних проблем , що доставляють незручність інвалідам на візках , є пішохідні переходи . Справа в тому , що біля багатьох світлофорів на початку і в кінці пішохідної доріжки занадто високі бордюри. Зелене світло на світлофорі горить досить не тривалий час . Людині на візку , доводиться спочатку подолати перешкоду у вигляді бордюру , переїхати дорогу , і знову долати перешкоди , щоб потрапити на тротуар . Це вельми незручно і займає не так вже мало часу. Було б зовсім не погано , якби на пішохідних переходах прибрали бордюри.

Крім того , автобусні зупинки не передбачені для людей з обмеженими фізичними можливостями. Людині на інвалідному візку потрапити в автобус практично не можливо.

Створення доступного середовища для людей з інвалідністю дозволить нам реалізовувати свої права та основні свободи, що сприятиме повноцінній участі в житті міста .

Для багатьох людей з обмеженими фізичними можливостями безбар'єрний середовище - це можливість вести незалежний і повноцінний спосіб життя. Формування такого доступного середовища , зокрема , в громадських місцях , є важливою умовою для забезпечення громадян з фізичними обмеженнями рівними можливостями поряд з усіма , - підкреслює Юрій Яремчук, автор проекту Незалежного життя в Бердичеві.

Багато вже зроблено і міська влада підтримує наші найсміливіші ініціативи, але на все потрібен час. Наразі зараз нашим містом впроваджується інформаційна кампанія Зробимо РАЗОМ, яка призвана звернути увагу громади до важливості питання забезпечення доступності та висвітлення найкращих рішень проблеми в місті.

Докладніше про проект та кампанію на сайті проекту http://www.independent-life.edukit.zt.ua

Пресслужба проекту

Концепція доступності працює

Спортивно - реабілітаційний комплекс "Можливості" в місті Вітбі, провінція Онтаріо,Канада.

Центр можливостей це:

  • 13500 доступних метрів реабілітаційних та тренувальних знарядь
  • більше 40 тисяч канадськіх доларів
  • ідея повної доступності втілена в життя
  • соціальний ланшафт та бачення канадійців вирішення проблеми доступності середовища
  • використання іновації - "вага" з стисненого повітря
  • інклюзивні групи

Детальніше...

Протокол оцінки доступності

ВГОІ «Група активної реабілітації» в партнерстві з Національною Асамблеєю інвалідів України виступила з ініціативою про створення єдиного «Протоколу дотримання вимог законодавства у сфері містобудівельної діяльності, будівельних норм, державних стандартів щодо безперешкодного доступу маломобільних груп населення до будинків та споруд». Дана ініціатива підтримана Мінрегіонбудом та ДАБІ України і відповідає вимогам чинного законодавства України.

На сьогодні є домовленість про проведення в серпні спільного навчання для інспекторів ДАБІ щодо використання даного Протоколу.

Ідея створення єдиного Протоколу виникла з того, що аналізуючи звіти та дані від громадських організацій, незалежних консультантів, державних структур щодо забезпечення доступності, «ГАР» та «НАІУ» дійшли висновку, що нерідко відбувається непорозуміння при оприлюдненні висновків «аудиторів» через брак знань ними ДБН; зосереджується увага тільки на проблемі окремої нозології; неправильно оформлені висновки перевірок призводять до не усунення «недоступності» і породжуються нові бар'єри.

Тому для створення в Україні єдиної системи оцінки доступності споруд/приміщень, введення ефективного контролю при прийнятті об'єктів житлового та громадського призначення в експлуатацію щодо їх архітектурної доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, забезпечення принципів доступності, які гарантовані ст. 9 Конвенції ООН про права людей з інвалідністю і було розроблено даний Протокол.

Володимир Азін,
виконавчий директор ГАР

Протокол дотримання вимог законодавства у сфері містобудівельної діяльності, будівельних норм, державних стандартів щодо безперешкодного доступу маломобільних груп населення до будинків та споруд

Кiлькiсть переглядiв: 4916